top of page

Magické zatmenia Slnka

Updated: Mar 24

Zatmenie Slnka je prírodný úkaz, ktorý nastane, ak sa Slnko, Mesiac a Zem dostanú do jednej priamky. Na Zemi sa to prejavuje tak, že z pohľadu zo Zeme Mesiac úplne alebo čiastočne prekryje Slnko. Dôvod, že zatmenia Slnka je na Zemi možné pozorovať, je ten, že pomer veľkostí Slnka a Mesiaca je takmer presne rovnaký ako pomer ich vzdialeností od Zeme, teda ich zdanlivá veľkosť na oblohe je rovnaká.


Čiastočné zatmenie Slnka nastáva, ak Mesiac zatieni Slnko len čiastočne, t.j. menej ako 100 percent plochy Slnka. Relatívne často ho môžeme pozorovať aj u nás.

Prstencové zatmenie Slnka je špeciálny druh zatmenia, pri ktorom sa stred Mesiaca dostane presne pred stred Slnka, ale svojou plochou nezatieni celý povrch Slnka, pretože slnečný kotúč je viditeľný na okrajoch. Toto nastáva vtedy, ak je Mesiac dostatočne ďaleko od Zeme, preto jeho zdanlivá veľkosť na oblohe v porovnaní so Slnkom je menšia ako pri úplnom zatmení. Úplné zatmenie Slnka nastáva, ak Mesiac zatieni celú viditeľnú plochu Slnka. Tieto zatmenia majú pre astronómov najväčší význam.



Hneď na úvod chcem zdôrazniť, že nie som odborníčka na zatmenia ani na komplikovanejší post proces v počítači, mám len bežné astronomické znalosti a zatmenia fotím bez montáže. Krajinárska astrofotografia je beh na dlhú trať, ale postupne sa učím. Tieto javy vyhľadávam, pretože ma neskutočne fascinujú. Fotím ich pre radosť zo zážitku a do portfólia. V tomto článku sa rozpíšem o mojich cestách za zatmením, pocitoch, stručne o príprave a fotografickej výbave, ktorú som použila, vrátane filtrov, bez ktorých by sa fotenie zatmenia nezaobišlo. Pokiaľ sa chystáš na zatmenie Slnka v apríli 2024, možno ti bude tento blog inšpiráciou.


Svoje prvé úplné zatmenie som videla v lete 1999 v Maďarsku pri jazere Balaton. Stále si pamätám to ticho, keď obloha stmavla, vtáky prestali štebotať a čas sa na chvíľu zastavil. Vietor sa rozfúkal a ja som mala husiu kožu - nie som si celkom istá, či to bolo náhlym chladom, alebo eufóriou, že som zažila svoje prvé úplné zatmenie Slnka. Vyhrabala som dokonca aj jednu retro fotku:



Veľké americké zatmenie Slnka 2017

O osemnásť rokov neskôr som sedela v lietadle smer USA. Úplné zatmenie Slnka v auguste 2017 bolo výnimočnou udalosťou. Logistika bola trochu náročná, preto sme zvolili stanovanie v kempe Green Acres v štáte Wyoming spolu s mnohými ďalšími. Kemp bol podstatne lacnejší ako ubytovanie v hoteli a páčila sa nám myšlienka pobytu na čerstvom vzduchu.


Rozhodla som sa nasnímať sekvenciu zatmenia teleobjektívom a na druhý fotoaparát som nasadila širokouhlý objektív, aby som natočila video úplného zatmenia v reálnom čase. Aj keď to znie, že som mala všetko pod kontrolou, o pár minút neskôr sa ukázalo, že tomu tak nebolo. Starostlivo som prednastavila foťák na jednotlivé fázy zatmenia a začala som snímať Slnko od prvého kontaktu. Dokonca som si nastavila budík na presný začiatok totality - čas na to, aby som odstránila solárny filter.


Vo chvíli, keď som potrebovala prispôsobiť objektív pohybu Slnka, začali sa mi triasť ruky a objektív sa rozostril. Celá minúta paniky a zúfalstva počas o niečo viac než dvojminútovej totality. Nemusím asi hovoriť, že na chvíľu mi prestalo biť srdce. Mám o tom aj hlasový záznam, ktorý mi už síce teraz príde vtipný, ale vtedy to bol taký zúfalý výkrik a plač "doslova do tmy". Nakoniec sa mi podarilo nejako zaostriť objektív a nafotiť zatmenie Slnka. Toto len dokazuje, že na tento neuveriteľný úkaz vás nič nepripraví. Jednotlivé fázy som skomponovala do jednej fotky:


Úplné zatmenie Slnka 21. augusta 2017, Wyoming, USA

Veľmi ma potešilo, že sa mi nakoniec podarilo zachytiť celé dve a pol minúty totality na video v rozlíšení 4K. Bryce natočil skvelý vstup o tomto neuveriteľnom zážitku - vrátane môjho videa (bez môjho spomínaného bedákania :). Pozrite si ho na YouTube.



Na oblohe boli jemné mraky, ale i napriek tomu sa dalo fotiť bez problémov. Celý priebeh zatmenia bol veľmi emočný, v meste Caper som si nechala nalepiť známku so zatmením Slnka do pasu ako suvenír.



Bolo jasné, že ďalšie zatmenie v roku 2019 chcem zase vidieť. Tentokrát mala byť totalita viditeľná na území Chile a Argentíny.


Chile 2019 - Glamping pod hviezdami

Po chvíli hľadania na internete sme našli ponuku na krátky štvordňový Glamping pod hviezdami v údolí Elqui v Chile. Pre milovníkov prírody a závislých od outdooru to znelo ako dokonalá voľba. Cestu sme skombinovali s návštevou púšte Atacama.


Vedela som, že totalita nastane nízko nad obzorom, čo mi umožnilo zahrnúť do kompozície aj krajinu vrátane typickej flóry pre toto údolie. Deň pred zatmením som našla dokonalý kaktus a snažila som sa vizualizovať výsledný záber a zladiť ho so Slnkom. Pôvodný plán síce bol, že nás všetkých odvezú na kopec k observatóriu, ale keď som zistila, že hŕstku ľudí "zabudli vyzdvihnúť" - vrátane nás - vôbec mi to nevadilo :). Dúfala som len, že moje výpočty sú správne a fáza totality nastane ešte nad kopcami.

Tak, ako v USA, aj tu som nastavila dva fotoaparáty - jeden s teleobjektívom a druhý so širokouhlým na snímanie okolitej krajiny. Úplné zatmenie Slnka je ohromujúce a jeho fotografovanie môže byť náročné. Ani nie tak po technickej stránke, ale skôr po tej emočnej.


Mystické zatmenie Slnka v údolí Elqui, Chile

Fotka hore vznikla ako kompozit krajiny fotenej ešte počas čiastočného zatmenia na 24 mm a úplného zatmenia Slnka na 35 mm (oba snímky na full frame fotoaparát). Výsledná fotografia je kombinácia týchto dvoch. Fotiť krajinu so zatmením chce trochu zručnosti, ale kreativite sa medze nekladú. Môžeš zachytiť jednotlivé fázy alebo vytvoriť celú sekvenciu a pospájať do jednej fotky.

Fotka dole vznikla na širokouhlý objektív a vďaka tomu aj diamantové prstence nádherne vynikli. Kaktusy som ponechala ako siluety. Fotené na Canon 5D Mark IV + EF 24-70mm/ f2.8 s nasledovným nastavením: ISO 100, 1/8s, f/11, na 35mm.


Širokouhlá kompozícia totality a diamantových prstencov

Detail zatmenia som nafotila objektívom Canon EF 100-400mm + 1,4x extender pri 560mm na full frame fotoaparáte Canon 5DSR:


Úplné zatmenie Slnka 2. júla 2019, Elqui Valley, Chile

Snažím sa nasnímať sekvenciu od začiatku až do konca v intervaloch tak, aby som mohla zložiť jednotlivé fázy do finálnej fotky, ako je táto:


Sekvencia zatmenia Slnka

Tentoktrát sa zatmenie zaobišlo bez väčších drám, keďže som sa poučila a na teleobjektíve som si páskou prelepila zaostrovací krúžok.



Slovami sa nedá opísať ten magický moment, keď sa deň zmení na noc. Byť svedkom úplného zatmenia je naozaj nezabudnuteľný zážitok, ktorý si zaslúži patričnú oslavu.


Medzi suvenírmi na pamiatku tejto jedinečnej udalosti nechýbalo miestne Pisco, pivo a ani zmrzlina.


V roku 2015 bolo údolie Elqui vyhlásené za prvú medzinárodnú rezerváciu tmavej oblohy na svete a je skutočným rajom pre pozorovateľov nočnej oblohy. Hviezdnu oblohu som nasnímala poslednú noc nášho tripu okolo tretej hodiny ráno, stále plná ohromujúcich emócií a trochu unavená z ochutnávania Pisco Sour.



Čiastočné zatmenie Slnka na Seychelách

V júni 2020 počas môjho neplánovaného pandemického 5-mesačného uviaznutiu v raji sa mi podarilo nafotiť čiastočné zatmenie Slnka na Seychelách.


Sekvencia zatmenia Slnka na Seychelách

Ďalšie úplné zatmenie Slnka bolo možné pozorovať 14. decembra 2020 na oblohe nad územím Argentíny a Chile. Cestu som žiaľ musela zrušiť kvôli Covidu a s tým súvisiacimi cestovnými reštrikciami.


Texas 2023 - Ring of Fire

Priznám sa, že o tomto zatmení som pôvodne ani neuvažovala. Mala som byť na druhom konci sveta, keď sa mi zrazu všetko obrátilo hore nohami.


Prstencové zatmenie Slnka som ešte nevidela, takže, keď prišla príležitosť vo forme pozvánky na fotenie v Texase, neváhala som ani sekundu. Mala som len pár dní na zbalenie a statív som mala v zahraničí, takže som si dva statívy poskladala z dielov, ktoré som našla doma v štýle tu noha, tam hlava :). Ani toto zatmenie sa nezaobišlo bez menších stresov a paniky. Do Austinu som letela dva dni pred zatmením, aby som mala čas na prípravu a mapovačku terénu. V Chicagu som však nestihla spoj kvôli neskorému príletu a do San Antonia som nakoniec dorazila až ráno v deň zatmenia.

Na nebi bolo síce niekoľko mráčikov, ale predpoveď počasia bola celkovo priaznivá. Nájsť lokalitu "last minute" bol už ťažší oriešok. Podľa mojich vizualizácií prišli do úvahy dve historické misie zapísané na zozname UNESCO - Espada a San Juan. Po miernom chaosení, nasadaní a vysadaní z auta, pobehovaní s mobilom na vizualizáciu kompozície a potvrdení výpočtov som sa vrátila k Misii Espada, čo mi nakoniec prišlo ako správna voľba. Bola tam len hŕstka ľudí a atmosféra veľmi príjemná, žiadna očakávaná masovka. Len sme mali hlavu v smútku kvôli zvyšujúcej sa oblačnosti.



Postavila som si dva statívy, jeden foťák so širokáčom a druhý s teleobjektívom a čakala na zatmenie. Fotila som jednotlivé fázy - cez mraky.


Prvá fotka na Canon EOS Ra + objektív RF 24-70mm/ f2.8 na 46 mm.

Druhá snímka je kompozit kríža s prstencovým zatmením fotený na Canon EOS R5 + objektív RF 100-500mm, veža na 100mm a Slnko na 500mm, obe snímky na full frame fotoaparát.



Prvú časť maximálneho zatmenia sme ani nevideli. Mraky sa nahnali rýchlym tempom a zrazu sa zreteľne ochladilo. Nastalo ticho, vtáky prestali v parku štebotať, ešte teraz mám zimomriavky. V mobile som mala otvorený kanál, kde streamovali naživo zatmenie. Všetci sme boli ticho. Márne sme sa prosebne pozerali na nebo, Slnko bolo za mrakmi. Tato fáza trvala niečo cez štyri minúty a verte mi, srdce sa mi znova na chvíľu zastavilo. Hľadali sme dieru v oblohe, čakali na zázrak...


Zrazu sme uvideli obrysy Slnka cez mraky - tzv. Ohnivý prsteň (Ring of Fire). Vo vzduchu bolo počuť radostné výkriky a cvakanie foťákov.


Prstencové zatmenie Slnka - Ring of Fire, 14. októbra 2023, San Antonio, Texas, USA

Svetelné podmienky sa menili každú chvíľu, mraky sa preháňali ako o dušu, na konci zatmenia už bolo úplne jasno.



Posledná fotka z hornej štvorice je už blízko konca zatmenia a je zreteľnré, že mraky tam už nie sú a krásne vidno slnečné škvrny. Nakoniec som bola rada, že tie mraky boli, keďže to dodalo tomu prstencovému zatmeniu grády, taký apokalyptický vibe.



Počas toho, ako som fotila, som natočila aj krátke video. Takto sme videli prstencové zatmenie v San Antoniu:



Po zatmení sme stihli navštíviť ešte niektoré misie, ktoré sú zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO a zašli na skvelé mexické jedlo. Zatmenie som oslávila v Texase ako sa patrí - shotmi tequily a margaritou.



Nechala som sa ukecať aj na tanec na bare v legendárnom Coyote Ugly. Bolo predsa čo oslavovať! :)



Uvedomila som si, že sme mali obrovské šťastie. Môj kamarát, americký astrofotograf sa vybral južne od San Antonia a zatmenie žiaľ ani nevidel kvôli vysokej oblačnosti.


Canon EOS Ra + RF 15-35mm, f/2.8, ISO 6400, 20s

Počas zatmenia sú najlepšie podmienky na fotenie nočnej oblohy, keďže Mesiac je vo fáze novu. Preto vždy pribalím aj svoj obľúbený objektív RF 15-35mm/ f2.8.


Fotografia hore vznikla v "meste duchov" Terlingua blízko mexických hraníc. Z tejto cesty mám stále množstvo nespracovaných fotiek, ku ktorým sa budem časom vracať.


Príprava a výbava na zatmenie

Na internete nájdeš neskutočné množstvo informácií, ktoré ja sama využívam na prípravu cesty za zatmením. Odborné články, tipy, predpovede počasia a štatistické pravdepodobnosti bezoblačnosti. Podľa toho volím lokalitu a samozrejme aj podľa ceny letenky. V konečnom dôsledku ani to počasie nie je garantované a osobne doporučujem zážitok zo zatmenia spojiť s roadtripom, návštevou parkov, pamiatok, prírodných rezervácií a nezameriavať sa čisto len na zatmenie Slnka. Zatmenie beriem vždy ako bonus v rámci svojej cesty.


Zatmenie Slnka fotím úplne všetkým: fotoaparátom, mobilom, GoPro. Snímam fotografie a nahrávam aj video. Pevný statív je nutnosť a takisto slnečný filter a sada ND filtrov. Montáž síce mám, ale nepoužila som zatiaľ na zatmenie Slnka, nie som ešte tak zručná.


Fotím tak teleobjektívom ako aj širokouhlým (záleží na podmienkach a oblasti). Ako som spomínala, rada zachytávam zatmenie aj na video.


Bezpečnosť je pri pozorovaní Slnka veľmi dôležitá, najmä počas čiastočného zatmenia. Pred cestou som si na internete objednala niekoľko okuliarov na pozorovanie zatmenia Slnka, ale predávali ich aj na mieste. Obrúčky okuliarov sú vyrobené z papiera a sú vybavené špeciálnymi filtrami ktorý odstraňujú 100% škodlivého UV žiarenia. Vytvárajú ostrejší a jasnejší oranžovo sfarbený obraz slnka.



Ak plánuješ fotografovať teleobjektívom, tvoj foťák bude potrebovať tiež "okuliare na zatmenie". Môže to byť špeciálny filter na zatmenie alebo fólia Baader, z ktorej si môžeš filter vyrobiť. Môžeš prípadne použiť veľmi silný ND filter, ktorý znižuje svetlo približne o 16 - 24 stôp, alebo poskladať dva ND filtre na seba (napr. 10 EV + 6 EV) a dosiahneš požadovaný výsledok. UPOZORNENIE: Ak používaš ND filter (alebo niekoľko ND filtrov na sebe) na fotografovanie Slnka, NEPOUŽÍVAJ optický hľadáčik. Špecializované slnečné zobrazovacie a pozorovacie filtre filtrujú nielen viditeľné svetlo, ale aj škodlivé UV a IR žiarenie. ND filtre túto ochranu neposkytujú. Používaj ich len s elektronickým hľadáčikom alebo v režime živého náhľadu. Širokouhlé objektívy, GoPro, fotoaparáty smartfónov zvyčajne tento filter nepotrebujú, ale poraď sa radšej s odborníkom na techniku. Pri pohľade do Slnka musíš mať vždy nasadené okuliare na zatmenie Slnka (počas totality okuliare nepotrebuješ).


Mraky nás v San Antoniu prekvapili a tí, ktorí mali len silné solárne filtre ich nasadili až na konci, keď sa nebo vyjasnilo. Niektorí fotografi veru šomrali, že slabší filter nemajú. Mraky síce zakryli Slnko, ale stále bol nutný filter, polarizačný sám o sebe nestačil. Našťastie som bola vybavená sadou ND filtrov od VFFOTO 8x, 64x, 1000x, 2000x a 32000x ktoré som prehadzovala. V tomto prípade by mi absolútne prišiel vhod Variabilný ND filter 2-32x od VFFOTO, ktorý som vtedy ešte nemala k dispozícii. Skvele sa hodí práve v takýchto situáciách, keď sa svetelné podmienky menia veľmi rýchlo a nie je čas na prehadzovanie filtrov, lebo doslova ide o každú sekundu. A na filmovanie sa zíde tiež.


Keď sme už pri filtroch VFFOTO, ešte spomeniem, že na nočné fotenie používam Night Sky filter, hlavne na miestach so svetelným znečistením, a na hviezdnu oblohu efektový filter White Mist. Už čoskoro zverejním ďalší blog o týchto filtroch s ukážkami fotografií bez filtra a s filtrom.


Ďalšie zatmenie Slnka môžeme pozorovať už 8.apríla 2024. Na týchto stránkach nájdeš mapy, spústu užitočných informácií vrátane nastavenia fotoaparátu, prognózy oblačnosti, živý prenos a iné:





Na záver

Zatmenie Slnka. Pre mnohých splnený sen, zážitok na celý život, pre iných posadnutosť!


v apríli sa vydám do Mexika za úplným zatmením Slnka. Ak budem mat štastie, doplním blog o ďalší zážitok. Každopádne, ak máš šancu, nepremeškaj tento nádherný fenomén.


V októbri 2024 bude Prstencové zatmenie - tentokrát na Veľkonočnom ostrove v Chile. Na ceste pracujem s firmou z Chile a keby ťa to zaujímalo, napíš mi nezáväzne mailík na hello@epicbyerika.com a rada ťa budem informovať. Cestu zverejním čoskoro aj na webe v sekcii Tours. Bude to bomba!



Ak ťa článok zaujal, budem rada za zdieľanie. Fotky samozrejme ponúkam aj ako fotoobraz.

Ďakujem.


Erika


Recent Posts

See All
bottom of page