top of page

Titul QEP - Qualified European Photographer

Updated: Mar 6

Chcela by som sa s vami podeliť o svoje dojmy z kvalifikácie FEP. Podarilo sa mi získať fotografický titul QEP v kategórii Krajina. Čo tomu predchádzalo a aká bola cesta k titulu QEP? To sa dozviete z môjho článku.


V septembri 2019 som sa stala medzinárodným členom britskej asociácie BIPP (The British Institute of Professional Photography). Hneď po prijatí do asociácie som začala spolupracovať s mentorom, ktorý mi pomohol dosiahnuť hneď druhý stupeň kvalifikácie ABIPP (ekvivalent QEP na britskej národnej úrovni). Kvalifikácia pozostávala z prípravy a prezentácie 40-stranovej knihy, ktorá popisovala podrobne moje podnikanie v oblasti fotografie, ocenenia, úspechy, výstavy ale aj podnikateľský plán a ďalšie oblasti fungovania ako profesionálny fotograf. Taktiež som musela odovzdať portfólio 20 fotografií, ktoré vizuálne tvorili celok. Žiaľ kvôli pandémií sa kvalifikácia preložila niekoľkokrát. Podklady, knihu a vytlačené fotografie na formáte A3 som zasielala poštou do Veľkej Británie. Kvalifikácia prebiehala pred komisiou cez platformu ZOOM. Nakoniec som v septembri 2020 získala titul ABIPP (Associate) v kategórii Krajina. O kvalifikácii som viac písala tu.



Priznám sa, už v tom čase som uvažovala o prihláške na QEP, ale akosi do toho vždy niečo prišlo - cesty, pracovné povinnosti, skrátka iné priority. Taktiež sa kvalifikácie presúvali kvôli pandémii a obmedzeniam. V máji 2022 som bola v Ríme, kde som prevzala prestížne ocenenie z FEP - Silver Camera Award v kategórii Nature. Na ceremónii som spoznala predstaviteľov APF ČR (Asociace profesionálních fotografů České republiky) - prezidenta pána Pohribného a viceprezidenta, pána Beneša. Nad pohárikom vína sme sa porozprávali o tom, prečo som to ešte stále neskúsila s kvalifikáciou QEP. Ďalší termín bol vypísaný na jún a mal sa konať na Slovensku. Ešte sa to dalo stihnúť, mala som na to síce len mesiac a pol a medzitým dve fotocesty na Seychely, cestu do Veľkej Británie a fotoexpediciu na Faerské ostrovy, ale povedala som si, že sa do toho pustím. Chcela som však už reprezentovať Českú republiku, keďže tu žijem a pôsobím neuveriteľných 15 rokov.


Nasledovali turbulentné týždne. Kamarát, český fotograf Richard Horák mi poradil spoločnosť Pikitia v Prahe, ktorá mu taktiež pripravovala fotografický panel. Na QEP som potrebovala vybrať súbor 12 fotografií vizuálne tvoriacich celok a vytlačiť ich na stanovený formát upevnený na doske. Medzitým som podala žiadosť o prijatie do APF ČR. Tiež som musela odovzdať súbor 12 fotografií - ktoré však v mojom prípade užboli identické so súborom na QEP. S výberom portfólia ako aj papierom na finálnu tlač mi pomohli práve pán Pohribný a pán Beneš, za čo som im neskutočne vďačná. Niekde medzi Seychelami a Faerskými ostrovmi som zaslala digitálne súbory a prihlášky do APF a zároveň na kvalifikáciu QEP. Vzhľadom na veľmi pomalý internet to išlo tempom slimáka. O to bola moja radosť väčšia, keď som obdržala správu, že zasadla Valná Hromada APF a schválili má za člena asociácie.


Medzi cestami som bola doma maximálne dva dni, ale pán Pazour z Pikitie sa mi prispôsobil. Keď som sa ja nemohla zastaviť za ním, priniesol mi fotografie vytlačené na rôzne papiere. Keďže nebolo nutné nič extra dolaďovať, pustili sme sa hneď do tlače. Chcela by som poďakovať pánovi Pazourovi z Pikitie https://pikitia.cz za tlač vysokokvalitných fotografií na papieri FOMEI Pearl 265 upevnených na čiernej Kapa doske a za rýchlosť a skvelú komunikáciu.


Deň kvalifikácie sa blížil, po prílete z Faerských ostrovov som prevzala hotové fotografie, ktoré som následne poslala na Slovensko, párdní pred uzávierkou. Hodnotiaca komisia zasadala 18. júna 2022 v Poprade. Podarilo sa mi získať fotografický titul QEP v kategórii Krajina. V čase keď som obdržala túto skvelú správu, som viedla fotoexpediciu na Seychelách.

QEP (Qualified European Photographer) je neuniverzitný titul pre profesionálnych európskych fotografov. Vydáva ho Federácia európskych profesionálnych fotografov (FEP) so sídlom v Bruseli, ktorá združuje národné fotografické federácie z 19 európskych krajín. Titul udeľuje medzinárodný výbor na základe predloženého portfólia (12 tlačených fotografií), ktoré musí preukázať vysokú profesionálnu úroveň s prihliadnutím na osobný prínos fotografa. (Zdroj: Wikipedia)


Foto: Richard Horák
Foto: Richard Horák

Tentoraz bolo predložených 20 prihlášok QEP, z ktorých 12 bolo úspešných. Gratulujem všetkým k získaní titulov QEP a MQEP.

Môj panel v kategórii Krajina pozostával z 12 fotografií z Islandu, Grónska, Seychel, Nórska, Ruska a Čile.


Čo by som osobne doporučila, než sa vrhnete na podobnú kvalifikáciu? Zistite si podmienky uchádzania sa o titul. Nájdete ich na webe FEP:


Taktiež musíte byť členom národnej organizácie (jasom členom dokonca dvoch). Každá národná organizácia má tiež svoje špecifické podmienky prijatia. Podrobné informácie nájdete na stránkach APF:


Budete potrebovať silné portfólio a pokiaľ máte možnosť, oslovte mentora. Pomôže vám s výberom fotografií, ale taktiež dá cenné rady. V konečnom štádiu bude nápomocný aj pri výbere papiera a formátu fotografií, ktoré budete v ucelenom súbore predkladať komisii. Majte však na pamäti, mentor nie je garancia, že uspejete. Komisia sa skladá z profesionálov a je veľmi prísna. V žiadnom prípade mentor nenesie vinu za neudelenie titulu. Posunie vás to o krôčik ďalej a pokiaľ si vezmete k srdcu spätnú väzbu a popracujete na sebe, úspech sa určite dostaví.

Prajem veľa šťastia!

Erika



Recent Posts

See All
bottom of page