top of page
Writer's pictureErika Valkovicova

Fotografické soutěže - pro a proti, jak si vybrat a jejich přínos pro fotografa

Updated: Oct 4


Ahoj všem nadšeným fotografům a fotografkám! Dnes se zaměříme na téma, které může být pro mnohé velmi zajímavé a prospěšné - Fotografické soutěže. Jsou skvělým způsobem, jak prezentovat svou práci veřejnosti, získat užitečnou zpětnou vazbu a možná dokonce vyhrát nějaké ocenění. Nicméně existují i určité nevýhody, na něž je vhodné pamatovat. Podívejme se na to podrobněji. Ráda ti povím, jak jsem začínala já a jak nahlížím na fotografické soutěže.

Pro a Proti

Pro:

  • Vyvýšení do povědomí: Účast v soutěži může znamenat skvělou publicitu. Tvé fotografie se dostanou před oči lidí, kteří by je jinak možná nikdy neviděli.

  • Navazování kontaktů: Mnohé soutěže přitahují profesionály a amatéry z různých částí světa. Je to vynikající příležitost k navázání nových kontaktů.

  • Zpětná vazba: Některé soutěže nabízejí hodnotnou zpětnou vazbu od porotců, což může být užitečné pro další růst a rozvoj.

  • Motivace a inspirace: Soutěže mohou být skvělým impulsem k tomu, abys se snažil dosáhnout co nejlepší kvality ve své práci.

  • Ocenění a uznání: Vítězství nebo umístění na předních příčkách může přinést finanční odměny, vybavení nebo další ceny. Navíc uznání od odborné poroty je velkou poctou.

  • Portfólio: Úspěšná účast v soutěžích může být skvělým doplňkem portfolia fotografa.


První soutěž? Ta se nezapomíná: Moscow International Photo Awards v roce 2017 - zlatá medaile v kategorii Reklama - Cestovní ruch. Přiznám se, že jsem přihlásila pouze jednu sérii (2 fotografie jako celek) a toto ocenění mě velmi potěšilo. Stálo to za těch 15 dolarů? Jednoznačně ano. Motivovalo mě to, abych se nadále věnovala fotografii a zdokonalovala se. Toto je jedna z těch soutěží, do kterých již nepřihlašuji. Později k tomu řeknu více.

Proti:

  • Náklady na registraci: Mnoho soutěží vyžaduje platbu registračního poplatku, což může být finančně náročné, zejména pro začínající fotografy. Je důležité zvážit, zda se investice opravdu vyplatí.

  • Čas a úsilí: Příprava a výběr fotografií může být časově náročný. Také je třeba počítat s časem stráveným čekáním na výsledky.

  • Právní aspekty: Některé soutěže mohou mít podmínky, které umožňují pořadatelům využívat fotografie bez další kompenzace nebo mohou obsahovat složitá pravidla týkající se autorských práv.

  • Subjektivita hodnocení: Výsledky soutěží jsou často subjektivní a závisí na vkusu porotců, což může být frustrující.

  • Konkurenční tlak: Silná konkurence může vést ke stresu a tlaku, což nemusí být pro každého fotografa příjemné.

  • Nejistý úspěch: I při velkém úsilí není úspěch v soutěži zaručen, což může být demotivující.

  • Využití fotografií: Některé soutěže mohou vyžadovat exkluzivní práva k fotografiím, což může omezit další možnosti fotografa s daným snímkem.

Placené vs. Neplacené Soutěže

Volba mezi placenými a neplacenými soutěžemi závisí na individuálních cílech a finančních možnostech fotografa. Placené soutěže mohou nabídnout větší prestiž a lepší ceny, ale přicházejí s finanční zátěží. Neplacené soutěže jsou dostupnější a podporují širší spektrum talentů, ale mohou mít nižší organizační úroveň a ceny.


Placené Soutěže:

Placené fotografické soutěže mají několik výhod a nevýhod. Mezi hlavní výhody patří vyšší prestiž, protože často přitahují zkušenější a profesionální fotografy. Díky vyšším příjmům z poplatků mohou pořadatelé najmout renomované porotce, kteří poskytují kvalitnější zpětnou vazbu. Placené soutěže také nabízejí atraktivnější ceny, jako jsou peněžité odměny, vybavení nebo stipendia, a mohou investovat do lepší organizace soutěže, což zajišťuje hladký průběh a férové hodnocení. Na druhé straně, nevýhodou je finanční zátěž, která může být pro začínající nebo amatérské fotografy náročná. Některé soutěže mohou být zaměřené spíše na zisk než na podporu umělců, což může snížit jejich hodnotu. Vyšší vstupné může odradit talentované fotografy s nižšími finančními prostředky, čímž se omezí rozmanitost soutěžících. Navíc existuje riziko podvodů, kdy mohou být některé placené soutěže zaměřené jen na vydělávání peněz z poplatků, aniž by poskytly skutečné ocenění a uznání.


Neplacené Soutěže:

Neplacené fotografické soutěže mají také své pro a proti. Výhodou je širší dostupnost, protože bez vstupného jsou tyto soutěže dostupné pro všechny fotografy, bez ohledu na jejich finanční situaci. Díky absenci poplatků mohou přilákat širší spektrum talentů, což zvyšuje rozmanitost a kvalitu soutěžních prací. Fotografové nemusí investovat žádné finanční prostředky, takže neriskují ztrátu peněz, a tyto soutěže často podporují rovné příležitosti pro všechny účastníky, což může být motivující pro začínající fotografy. Nevýhodou je, že neplacené soutěže mohou být považovány za méně prestižní a profesionální. Bez vstupného se může do soutěže přihlásit více lidí, což zvyšuje konkurenci a snižuje šance na výhru.

MIFA (Moscow), TIFA (Tokyo), BIFA (Budapest) Awards jsou placené soutěže, které s časem přidaly mnoho kategorií a fotografií. Možná je na tom i něco pravdy, že tyto soutěže primárně chtějí jen vydělat peníze, protože téměř každý, kdo zaplatí vstupné za určitý počet přihlášených fotek, obdrží "čestné uznání". Pokud se cítíš na to, zkus to, ale doporučuji přihlásit jen jednu fotku - tu nejlepší, kterou máš - a uvidíš, jak to dopadne. Většina soutěží má sekci jak pro amatéry, tak pro profesionály.

MIFA (Moskva), TIFA (Tokio), BIFA (Budapešť) Awards jsou placené soutěže, které se s časem rozšířily o mnoho kategorií. Mohlo by být pravdou, že tyto soutěže primárně směřují k zisku, protože téměř každý, kdo zaplatí registrační poplatek za určitý počet odeslaných fotografií, obdrží "čestné uznání." Pokud se cítíš na to, zkust to, ale doporučuji odeslat pouze jednu fotografii - tu nejlepší - a uvidíš, jak to dopadne. Většina soutěží má sekce jak pro amatéry, tak pro profesionály.


Jestě zpátky k té motivaci - rok 2018 mi přinesl publicitu na světové úrovni právě v dvou neplacených soutěžích, téměř ve stejnou dobu.

V soutěži Smithsonian jsem se dostala do finále se svým tuleňem (z 60 fotek vybraných ze

48 000 přihlášených z 155 zemí). Moje fotografie byla publikována v Newsweek Polska, také online po celém světě a dokonce i na Slovensku, i když tam ani neuvedli, že jsem Slovenka.

V Sony World Photography Award jsem získala Národní cenu Slovenska v roce 2018. Fotografie Matterhornu byla vystavena v Londýně a následně publikována v magazínu Focus v Německu a na mnoha portálech online.

Jak si vybrat správnou soutěž

Zvaž, co chceš dosáhnout: Chceš získat zpětnou vazbu, vyhrát nebo jenom zviditelnit svou práci? Na základě toho vyber vhodnou soutěž

Reputace: Prozkoumej, kdo soutěž pořádá, kdo jsou porotci a jaké jsou podmínky. Podívej se na minulé vítěze

Podmínky: Ujisti se, že rozumíš všem podmínkám, včetně těch týkajících se autorských práv a případných poplatků


Pro kvalitní účast v soutěžích je nezbytné odevzdat fotografie vysokého rozlišení ve formátu RAW. Požadavky na kvalitu a úpravy jsou velmi přísné, a porušení těchto pravidel může znamenat diskvalifikaci z finále.


Jestli jsem zažila zklamání? Samozřejmě. V soutěži Siena Photo Awards jsem se dostala do finále. Je to jedna z prestižních soutěží a být ve finále je opravdu úžasné, protože konkurence je velmi silná a fotografie jsou opravdu špičkové. Podmínky jsem si sice přečetla, ale zjevně jsem si nedala dost pozor. Přihlásila jsem fotografii z Islandu, dostala se do finále a když jsem poslala RAW soubor, neprošel kontrolou. Fotografie měla být zaostřena pouze v jedné rovině, a já měla na třech, což pravidla neakceptovala. Diskvalifikace. Byla jsem zklamaná a hodně mě to mrzelo. Je důležité pečlivě si prostudovat podmínky soutěže a v případě nejasností si nechat vše vysvětlit. Podmínky se totiž mohou měnit z roka na rok.


FEP Awards je jedna z nejprestižnějších soutěží pro profesionály v Evropě. V době AI vyžadují doložit i originální RAW snímky. Čekala jsem s napětím a byla jsem velmi ráda, že vše proběhlo hladce a moje fotografie byly akceptovány.

Pro zviditelnění je dobrá i minisoutěž BBC - In pictures, která každý týden přináší nové téma a umožňuje nahrát tři fotografie zdarma. Pokud budou vybrány, budou zveřejněny online na webové stránce BBC News.

Nedávno vybrali mou fotografii Prahy na téma Věže:


Jak přistupovat k selekci fotografií

Kreativita: Vyber fotografie, které se vyznačují originalitou a odlišují se od ostatních.

Technická preciznost: Zajisti si, že tvé fotografie jsou technicky bezchybné - správná expozice, ostrost, kompozice.

Emoční přesah: Fotografie by měly vyvolat emoce a zaujmout hned na první pohled.

Tématická shoda: Důsledně dodržuj zadané téma soutěže.

Co může být přínosem pro fotografa

Účast v soutěži může být inspirativní pro tvorbu nových a kvalitnějších fotografií. Dokonce i bez výhry můžeš obohatit své portfolio. Konkurence tě může podnítit ke zdokonalování dovedností a úspěch může přitáhnout pozornost potenciálních klientů nebo nabídky na spolupráci.


Červená plachetnice z Grónska zvítězila v několika soutěžích a byla vystavena na veletrhu Photokina v Německu. I když byla odcizena, dnes se tomu jen směji, protože to beru jako poctu - znamená to, že se někomu velmi líbila! V Německu ji objevila kurátorka z Adobe a následně jsme navázali spolupráci.

Díky účasti v různých soutěžích jsem měla možnost publikovat svou práci v magazínech Canon UK, Digital Camera World, Digital Photographer a dokonce jsem získala příležitost psát články.


V roce 2022 jsem se probojovala do finále soutěže Astronomy Photographer of the Year.

Fotografie Arctic Love z Norska byla zveřejněna v knize a také vystavena v Londýně v National Maritime Museum. Díky výstavě jsem byla kontaktována společností, která zakoupila komerční licenci.

Právě byly oznámeny výsledky ročníku 2024 a jsem hrdá, že jsem opět ve finále - tentokrát v kategorii Lidé a vesmír s fotografií Prstencového zatmění Slunce.

Již třetím rokem jsem se umístila na stupních vítězů na udílení cen FEP Awards a tentokrát jsem získala bronzovou medaili v kategorii Krajina. Na slavnostním ceremoniálu v Norsku jsem reprezentovala Českou republiku. Vzhledem k silné konkurenci to nebylo snadné, a proto jsem velmi šťastná a pyšná na svůj úspěch.



Díky FEP Awards jsem byla oslovena profesionální asociací fotografů ze Švédska, aby se stala součástí jejich týmu mezinárodních porotců. Pro mě jako fotografa je to důležitý okamžik, kdy mohu posuzovat práce jiných profesionálů.


V současné době se zaměřuji především na neplacené soutěže.

  • FEP Awards - Jako členka APF ČR (Asociace Profesionálních Fotografů ČR) mám 3 fotografie zdarma, za další se platí.

  • Sony World Photography Awards - Velká Británie - první 3 přihlášené fotografie jsou zdarma.

  • Smithsonian Photo Awards - V USA je soutěž zdarma a je zde velké množství přihlášených fotek.

  • Siena Photo Awards - První fotografie je zdarma.

  • BBC - Fotografie poskytuji v malém rozlišení a publikace mě těší.

  • ND Awards a FAPA (Fine Art Photo Awards) - Účastním se jen občas, pokud mám pocit, že má má fotografie konkurenční potenciál, a když mám nějaké koruny navíc.

  • Platformy Photocrowd a Viewbug. Přes Photocrowd jsem byla publikována v britských časopisech a na Viewbug jsem již několikrát vyhrála - finanční částku. Mám tam přes 20 000 sledujících. Obě platformy jsou v limitované verzi bez poplatku.

Kde najít soutěže

Některé jsem již zmínila v blogu, další najdeš zde nebo na těchto webových stránkách:


Při výběru soutěží můžeš brát v úvahu žánr, placenou/neplacenou účast, ocenění a datum uzávěrky. Po zhlédnutí mnoha soutěží si uvědomíš, jak důležité je vybírat pečlivě.

V České republice jsou také fotosoutěže, jako například Czech Nature Photo nebo CEWE.

Na závěr

Fotografické soutěže mohou být skvělou příležitostí k osobnímu i profesionálnímu růstu. Stačí si jen vybrat tu správnou, pečlivě připravit své fotografie a dát do toho vše, co umíš. Nenech se unést a neposílej fotografie úplně všude. Vyber si pečlivě a nedovol, aby tě okrádali. Ať už vyhraješ nebo ne, vždycky se jedná o cennou zkušenost.


Ještě na závěr: Veliké díky patří VFFOTO za jejich kvalitní filtry - bez kterých by mnohé výherní fotografie ani nevznikly.


Pokud se věnuješ krajinářské fotografii a zajímá tě zpětná vazba na tvé portfolio nebo ohledně soutěží, můžeme se setkat na Portfolio Review - zatím pouze v Praze.


Určitě mají soutěže v životě fotografa svůj význam, a pokud máš chuť to zkusit, neváhej! Přeji hodně štěstí a spoustu úžasných fotek!


Moje oceněné a publikované fotografie najdeš zde: https://www.epicbyerika.com/bio


Pokud tě článek zaujal, budu ráda za sdílení.


Erika

51 views0 comments

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page